Aardappel gratin zonder kaas (Gratin Dauphinois)

Hoort er nou wel of geen kaas in aardappel gratin Dauphinois? De een zegt ja natuurlijk, dat is veel lekkerder en de ander zegt dat het er helemaal niet thuis hoort. Volgens mij hoort er officieel geen kaas op. De aardappel gratin met kaas heet gratin Savoyard.

Voor dit recept gebruik ik vrij rijkelijk knoflook, die kan je natuurlijk ook weglaten. Wel zonde want die knoflook maakt het wel erg lekker. Doe maar niet de dag voor je sollicitatiegesprek….

Voor mij is aardappel gratin een lekker bijgerecht. Een echte zomertopper in combinatie met een lekkere salade. De rest van het huishouden hier wil best een keer sla eten maar een maaltijd met alleen maar salade vinden ze toch niet helemaal oké. In combinatie met deze Aardappel gratin is het voor hen een heerlijke complete maaltijd.

Dit recept is goed voor 3 a 4 personen

aardappel gratin zonder kaas

aardappel gratin zonder kaas

Ingrediënten voor aardappel gratin zonder kaas

  • 1 kilo aardappels
  • 400 ml slagroom
  • 2 teentjes knoflook
  • Beetje verse tijm
  • Boter om de ovenschaal mee in te vetter en een paar klontjes voor over de gratin
  • Versgemalen peper en zout

bolletjes knoflook

aardappel gratin maken uit de oven zonder kaas

  • Verwarm de oven voor op 150 graden
  • Schil de aardappels en snij er zo dun mogelijke plakjes van (eerder gaar)
  • Spoel af met koud water en dep de aardappelplakjes goed droog
  • Vet een ovenschaal in en wrijf de schaal in met een doorgesneden teentje knoflook
  • Leg de plakjes aardappel in de ovenschaal. Als je een engelengeduld hebt doe je dakpansgewijs maar zorg er in ieder geval voor dat er niks uitsteekt.
  • Peper en zout over de aardappels doen
  • De slagroom verwarm ik even in een pannetje en daar doe ik de geperste knoflook en de tijm bij
  • Giet de room over de aardappels
  • Leg een paar kleine klontjes boter op de aardappel gratin Dauphinois
  • Zet de ovenschaal nu in de voorverwarmde oven en nu gaat het lange wachten beginnen….
  • Na 1 uur en 15 minuten is de aardappel gratin zonder kaas bijna klaar
  • Voor een lekker lichtbruin kostje zet ik de oven nog 10 minuten op de grill stand

Al met al niet even een snelle hap maar het resultaat mag er zijn. Binnenkort ga ik nog wat experimenteren met snellere versies en varianten van dit recept.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.